Jan Neuman

2. kolo přímé volby prezidenta – souvislosti

14. 01. 2013 15:18:35
Do 2. kola přímé volby prezidenta ČR postupují kandidáti Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg, to již každý ví. Důkladné posouzení obou kandidátů provedou za mne média během příštích dvou týdnů. Taktéž nechci nikomu radit, koho konkrétně vybrat. Chtěl bych jen pohlédnout na nadcházející volbu v širších souvislostech.

Předně, mnoho politologů či komentátorů nám během minulých měsíců vtloukalo do hlavy, že lidé jsou politikou znechuceni. Ačkoliv volební účast v 1. kole prezidentské volby nebyla nijak extrémní, přece jenom byla na naše poměry mohutná. Taktéž fakt, že kamkoliv jste před volbou přišli, s kýmkoliv jste hovořili, vždy došlo na prezidentské téma. Forma přímé volby prezidenta doslova vtáhla většinu obyvatelstva do politických debat. Je zřejmé, že občany neznechutil ani dle mého názoru účelově zplichtěný prováděcí zákon ani neskrývaná podpora většiny médií jednomu kandidátovi. To je dle mého názoru hlavní výsledek přímo volby prezidenta a vzkaz ostatním politikům je jednoznačný: „konec stranickým manipulacím, chceme rozhodovat přímo bez vašeho zprostředkování“.

Je tedy vidět, že pokud se občanům dá možnost přímo se podílet na moci výkonné, nejenže se nestane nic strašného, jak mnozí škarohlídi varovali, ale zájem občanů se masivně zvýší. Je tedy čas prohlubovat další prvky přímé demokracie neboť proč by občané nemohli volit například své starosty, hejtmany, policejní prezidenty či jiné politické funkcionáře? Je vidět, že občané ČR nejsou o nic hloupější než občané zemí jako je Švýcarsko či USA. Je ale nutno říci, že spolu s větším zapojením obyvatelstva do správy své země je třeba přímo voleným představitelům dát odpovídající pravomoci. Náš současný poměrný stranický zastupitelský systém prokázal za 20 let, že není schopen vytvořit stabilní vládu bez pomoci korupčního mechanismu přeběhlíků a nakupování poslanců funkcemi. Je tedy čas nejen na hlubší implementaci dalších prvků přímé demokracie, jako je všeobecné i legislativní celostátně závazné referendum, ale též na postupný přechod k většinovému volebnímu systému na bázi prezidentského modelu. Sledujte tedy, kdo to s přímou demokracií myslí vážně a pro koho to je jen fráze.

Na závěr bych se zamyslel nad tím, komu dát svůj hlas ve 2. kole prezidentské volby. Upřímně, nejsem zatím rozhodnut. Ani jeden kandidát není můj kůň, takže budu volit nejmenší zlo s ohledem na strategickou povahu této volby. Miloš Zeman si nese negativní břemeno z dob koaliční smlouvy, na druhé straně např. odposlechy kmotra Mrázka nám ukázaly, že není minimálně osobně úplatný, navíc je již dekádu mimo reálnou politiku. Další plus Zemana je jeho vysoká inteligence a debatní brilantnost, na zvážení je i jeho reálná odvaha, já jsem četl jeho (v té době) kontraverzní příspěvky v Technickém Magazinu v letech, kdy mnozí dnešní věrozvěsti demokracie ještě ustrašeně poctivě sloužili nomenklatuře KSČ. Oba kandidáti mají pak společné používání bonmotů bez ohledu na jejich negativní dopad, což je sice lidsky sympatické ale v politice někdy nevhodné.

Karel Schwarzenberg pak má klady v pragmatickém přístupu k politice, zkušenostech a velkých kontaktech zejména v Evropě. Jeho silné negativum je napojení na TOP09 a zejména tmavého kardinála Kalouska včetně jeho osobní zodpovědnosti za současný špatný stav ČR. Nicméně Fürst zu Schwarzenberg už několikrát ukázal, že se umí od těch, kteří ho někam dostali po šlechticku rychle odtrhnout (ODA, US-DEU, Zelení) a hájit zájmy nového Provinzherrscher, což naznačuje, že by se mohl v situaci, kdy už nebude nikoho potřebovat, zbavit kalouskova vodítka. Další plus eventuálního zvolení Karla na prezidentský post je fakt, že oznámil ukončení členství v TOP09, pokud bude zvolen, což by de-facto znamenalo konec této strany.

No tak příjemnou volbu.

Autor: Jan Neuman | karma: 8.99 | přečteno: 963 ×
Poslední články autora