Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak Západ ovládl svět a proč je nyní v krizi

Mnoho současných politiků, a především filozofů se domnívá, že Západ – tedy země tzv. euroatlantického kulturního okruhu (což můžeme zhruba upřesnit na státy Evropské Unie, Velkou Británii a státy USA a Kanady) jsou v krizi.

Abychom pochopili, proč tomu tak je, musíme se nejdříve podívat, jak vlastně tzv. Západ dobyl a ovládl celý svět, proč se na celém světě domluvíte anglicky a kde se vzalo materiální bohatství a životní úroveň západních zemí.

Nebudu se zde věnovat teoriím mezinárodní politiky – byť část vychází ze studia Mezinárodních politických věd, a to zejména Geopolitiky a Politického realismu ale spíše ekonomickým důvodům. Taktéž si nečiním nárok na úplnost, jedná se spíše o publicistiku ve formě eseje pro zájemce o pochopení událostí, které probíhají a přijdou.

Jaké jsou tedy kořeny a pravé hodnoty Západu, co ho učinilo velkým? Především velký technologický a vědecký pokrok zahájený v 19. století v Evropě, který se ve století 20. přesunul na území severní Ameriky. Tento technický pokrok doprovázel velký nárůst životní úrovně a umožnil naprosto nevídanou převahu nad ostatními částmi světa, která přes mnohé negativní vlivy kolonialismu rozšířila tzv. západní kulturu a civilizaci do téměř všech zemí světa, čehož důsledek je dnes například i univerzálnost angličtiny. Co tomu však předcházelo? Proč i dnes stále vidíme, že v jedné části světa dostává člověk za stejnou práci jinou odměnu? Tato situace nespadla jen tak z nebe.

Angus Maddison, významný britský ekonom specializující se na kvantitativní makroekonomickou historii, včetně měření a analýzy ekonomického růstu a rozvoje ve své knize „Kořeny modernity“ (Growth and Interaction in the World Economy: The Roots of Modernity”, AEI Press, 2005) poukazuje na „čtyři hlavní intelektuální a institucionální změny na Západě před rokem 1820:

  • uvědomění si schopnosti člověka transformovat přírodní síly prostřednictvím racionálního výzkumu a experimentování
  • vzestup důležitých městských center obchodu ve Flandrech a severní Itálii v 11. a 12. století, doprovázeném změnami, které podporovaly soukromé podnikání a odstraňovaly feudální restrikce při nákupu a prodeje osobního majetku
  • přijetí křesťanství jako státního náboženství v roce 380, které vedlo k zásadním změnám v povaze evropského vnímání rodiny, tedy otázek manželství, dědického práva a příbuzenství
  • a „vznik systému národních států v těsné sousedství které tak mohly mít významné obchodními vztahy a relativně snadnou intelektuální výměnu navzdory jazykovým rozdílům, což stimulovalo konkurenceschopnost a inovace."

Zmíněné body lze brát jako výchozí základ. Například současný francouzský historik, antropolog, sociolog, politolog a demograf Emmanuel Todd ve svých knihách věnuje velký prostor analýze role rodiny na vzniku moderního Západu a vysvětluje tím například i rozdíly mezi Západem a Ruskem. Tvrdí, že základem rodinného uspořádání ve světě jsou čtyři hlavní modely uspořádání. Původní typ rodiny postavený na soužití muže a ženy se modernizoval už ve 2. a 3. tisíciletí před naším letopočtem v zemědělských společnostech Sumeru a Číny. Tehdy vznikly tzv. kmenové rodiny, které zajišťovaly, že veškerou půdu dědil nejstarší syn, který tak mohl efektivně organizovat spolupráci příbuzných v rodinném „podniku“ a především tak za několik generací mohla vzniknout velká „firma“ jinak nerealizovatelná. Tento typ tzv. kmenové rodiny přetrval snad díky židovské a následně křesťanské kultuře především právě v západní Evropě. Oproti tomu ve velkých impériích typu Číny, Indie, arabského chalífátu a později také v Rusku se tento typ transformoval do tzv. komunitních rodin, ve kterých širší rodina zahrnovala všechny syny, jejich ženy a děti ale společně podřízené autoritě jednoho otce, případně vesnického staršiny. A z komunitních rodin, kde jsou všichni mimo patriarchy rovnoprávní, je již jen krok ke státním útvarům, kde jsou si všichni údajně rovni ale někteří mnohem rovnější.

Maddisonovy odpovědi jsou ale pro mnohé neuspokojivé. Na konci středověku byla věda a technika v Číně nebo Indii na mnohem vyšší úrovni než v Evropě a obchod byl také běžným jevem, možná i rozvinutějším. Kromě toho se musíme zamyslet, proč se jen západní Evropa změnila a zbohatla, když střední, východní Evropa či Rusko také přijalo křesťanství?

Niall Ferguson, britský historik skotského původu a profesor na Harvardské univerzitě také hledal odpovědi na otázku, jak mohlo dojít k nadřazenosti Západu nad „zbytkem světa“. V knize „Civilizace. Západ a zbytek světa“ (Praha, Argo/Dokořán 2014) identifikoval šest různých faktorů, které nazval „killer apps“, s odkazem na slang mládeže při práci s programy pro chytré telefony. Těchto šest zabijáckých aplikací „nainstalovaných“ v západních zemích dle něho rozhodlo o jejich výhodě před zbytkem světa. Jsou to:

  1. Rivalita, soutěživost, konkurence – decentralizace politického a hospodářského života, která vytvořila podmínky pro vznik jak národních států, tak kapitalismu.
  2. Věda – způsob studia, porozumění, a nakonec i přírodní změny, které daly Západu (mimo jiné) velkou vojenskou výhodu nad zbytkem světa.
  3. Majetkové právo – zákony jako prostředek ochrany soukromých vlastníků a smírného řešení sporů mezi nimi; to vytvořilo základ nejstabilnější formy zastupitelské vlády.
  4. Medicína – vědní obor, který vedl k výraznému zlepšení zdravotního stavu a měl významný vliv na prodloužení života nejprve v západních společnostech, později i v jejich koloniích.
  5. Konzumní společnost – způsob materiálního života ve kterém hraje nejdůležitější roli v ekonomice spotřeba a tím i výroba nejdříve oděvů a pak dalšího spotřebního zboží.
  6. Pracovní etika – morální rámec a modus operandi odvozené (mimo jiné) od protestantského náboženství a reformačních církví, které poskytují soudržnost dynamické a potenciálně nestabilní společnosti vytvořené „aplikacemi“ jedna až pět.

Když se nad těmito body zamyslíme, body opravdu dávají smysl a jsou základ současného Západu. A když se podíváme na historickou mapu, zjistíme, že největší nárůst „pokroku“ zejména v 16-19 stol. proběhl v zemích jako je Holandsko, Británie či Skandinávie – tedy v zemích s protestantskou většinou. A právě to je ten základ z bodu 6, kde se začíná svět geograficky dělit. Immanuel Wallerstein v knize „The Modern World-Systém“ přesně popisuje, jak reformační hnutí a vznik protestantských církví podpořily tvůrčí schopnosti člověka.

Otec zakladatel sociologie, německý sociolog a ekonom Max Weber ve svém díle rozsáhle argumentačně doložil, že velkou, ne-li hlavní roli na náskoku západní Evropy a Severní Ameriky v průmyslové revoluci a v hospodářské dynamice 19. a raného 20. století hrála aktivní a kritická role evangelické víry raných podnikatelů. Na příkladu francouzských Hugenotů (odnož Kalvinismu) dokladoval, že protestantskou víru přijímali většinou lidé přemýšlivější, a tudíž nakonec úspěšnější než jejich katoličtí vrstevníci. Můžeme o této konkrétní kauzalitě pochybovat, neboť právě Kalvinismus byl spíše hnací motor a ideologie švýcarské reformace v boji za nezávislost proti Habsburskému impériu, ale faktem je, že prosperita a industrializace šla na Západě v ruku v ruce se šířením protestanské víry.

Německý ekonom, statistik a bývalý politik SPD (nenáviděný za varovné knihy o úpadku země) Thilo Sarrazin v knize „Přání otcem myšlenky: Evropa, měna, vzdělanost, přistěhovalectví: proč politika tak často selhává“ (Academia, 2017) objasňuje, jak za německým hospodářským zázrakem stál tzv. „efekt fary“ v historii. Nejvzdělanější částí populace byli dříve kněží, a zatímco evangeličtí pastoři plodili a vzdělávali mnoho svých dětí, tak katoličtí kněží žádné potomky nezanechali – prováděli v podstatě genocidu vlastních genů. Další významný prvek úspěchu protestantů byl například i Lutherův požadavek, aby všichni protestanti mohli a uměli číst bibli. Sarrazin pak „smutně“ dodává, že podobný náskok získali i Židé, kteří však z Německa za dobře nechvalně známých okolností museli odejít.

Významná role protestantské církve však počátkem 20. století ustupuje do pozadí, na významu nabývají různé ideologie, ale kurz je již nastaven.

Analýza hospodářské historie klíčových zemí západní Evropy, stejně jako například Německa, Japonska, Koreje, Tchaj-wanu, Spojených států, Malajsie a Singapuru přináší určitý další společný vzorec. Tyto analýzy odhalují řadu faktorů, které každá z uvedených zemí měla nebo získala a které, jak se zdá, byly základem pro změnu ekonomické postavení těchto zemí. Jsou to především:

- základní individuální svobody jako je svobodné soukromé podnikání (ekonomická činnost), nezpochybnitelnost vlastnických práv a svoboda myšlení, názorů a víry

-silný kapitálový a finanční trh

-kvalitní vzdělání a pozitivní demografie

-výkonný stát (v knize „Proč státy selhávají“ autorů Daron Acemoglu, James Robinson je důkladně rozebráno, že funkční stát se liší od selhávajícího státu především nestranným právním systémem garantujícím základní lidské svobody a práva).

Když to tedy shrneme. Základní hodnoty, na kterých je vystaven úspěch tzv. Západu jsou:

  • Křesťanské pojetí rodiny a dědického práva.
  • Z protestanství vzniklá pracovní morálka (bůh pomůže tomu kdo se sám stará, nikdo nepotřebuje žádné zprostředkování k vyšší morální autoritě).
  • Absolutní respektování lidských svobod jako je svoboda myšlení i projevu, svoboda podnikat a nezpochybnitelnost majetku.
  • Právní stát – nezávislá garance práva.
  • Právo na konzum, soutěživost a nerovnost.

 

Z výše uvedeného vnímavý člověk rychle pochopí, co je dnes v nepořádku a vlastně co bylo v nepořádku celé 20. století – ale o tom až v dalším článku.

Autor: Jan Neuman | úterý 14.3.2023 19:32 | karma článku: 18,90 | přečteno: 627x
  • Další články autora

Jan Neuman

Jak netradiční spiknutí megakorporací a levice zmanipulovalo US prezidentské volby

Historie je plná zajímavých příběhů kdy často pachatelé v naivitě prozradí, jak zločin plánovali a připravovali. Podobný ale bohužel aktuální a autentický příběh přinesl americký časopis Time.

12.2.2021 v 18:42 | Karma: 38,46 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Politika

Jan Neuman

Jak mainstreamová média podléhají stejným dezinformacím jako amatéři aneb proč jim nevěřit

Již jsme slyšeli mnoho o filtrovaných bublinách na sociálních sítích, o místech, kde se setkávají lidé stejných názorů a kde se šíří dezinformace, omezuje se opoziční či jiný názor a kde se jinak spořádaní občané radikalizují.

17.12.2018 v 11:13 | Karma: 26,34 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Média

Jan Neuman

Cenzura sociálních sítí – ochrana demokracie či cesta k totalitě?

Mnozí z vás se setkali v poslední době s mizejícími účty lidí na sociálních sítí, některým byl účet zablokován či zrušen bez vysvětlení či za marginální prohřešky.

30.7.2018 v 14:38 | Karma: 28,45 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Jan Neuman

Nastal počátek konce NATO?

Člen NATO vyzbrojen nejmodernější výzbrojí za pomoci islámských milicí které jsou známé použitím bojových plynů proti civilistům útočí na spojence NATO v boji proti islámskému státu v agresi proti suverénnímu státu ...

21.1.2018 v 14:23 | Karma: 34,95 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Společnost

Jan Neuman

Vede nás akademická obec nevědomky do nové totality?

Otevírají názory a chování akademických hodnostářů a vysokoškolských intelektuálů cestičku k nástupu nové nedemokratické totality a připravují nástup dalšího omezování lidských svobod ve jménu všeobecného dobra?

28.11.2017 v 19:45 | Karma: 37,48 | Přečteno: 1316x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3023x
Rád hledím do dáli ale někdy kvůli tomu nevidím krásu blízko sebe. Mám rád volnost za kormidlem či na lyžích, ale zároveň se cítím být silně vázán na rodnou půdu. A hlavně naivně a marně doufám, že rozum vyhraje nad hloupostí (alespoň tedy někdy).

hit counter

Seznam rubrik